5 tips voor je voice-over tekst.

Geschreven door:
Nathalie Verschueren

Een voice-over tekst

Hartstikke leuk, de inzet van een animatie. Maar niet alleen het oog, ook het oor wil wat! Je kunt namelijk je verhaal wel uitdrukken in beeld, maar je zet het beeld kracht bij door audio. En wat heb je daar voor nodig? Juist ja, een voice-over. Maarre.. waar moet je nou op letten? Lees onze tips!

1. Vermijd schrijftaal, gebruik spreektaal
Je schrijft de tekst dan wel op, maar vergeet niet dat deze ingesproken gaat worden! Vermijd dus woorden die je qua spraakgebruik niet vaak gebruikt of tegen komt. Anders kan je tekst ouderwets klinken en is het moeilijker voor de hersenen van de ontvanger om de exacte boodschap te filteren.


2. Lees je tekst hardop voor
Huh, meen je dat? Ja, dat menen we! Probeer het maar eens: print de tekst en lees deze voor. Gebruik alles wat een stemacteur ook zou doen: pauzes, intonaties en stemmetjes. Struikel je over bepaalde zinnen? Kijk dan nog eens goed naar de tekst, deze kan dan nog beter. Je kunt je tekst ook opnemen op je telefoon en later terugluisteren, dan heb je een idee hoe je verhaal loopt.


3. Hou het simpel
Wij snappen dat je zo veel mogelijk wilt vertellen. Maar, beeld en audio werken versterkend. Je kunt niet alles weergeven, maar je kunt ook niet alles laten inspreken. Kom tot de kern van jouw verhaal om jouw animatie zo krachtig mogelijk te laten zijn. Vat je boodschap samen in een of twee zitten en schrijf je script er om heen.


4. Hou je zinnen kort
Korte zinnen zijn beter te begrijpen. Voor kom dus dat je je zin moet opbreken in meer dan drie delen met bijvoorbeeld komma’s. De zinnen die het gemakkelijkst te begrijpen zijn zijn in één adem te lezen. Deel je lange zinnen dus op in een aantal korte zinnen.


5. Neem je kijker meeJe moet je kijker zien als een kind dat aandachtig luistert. Gids hem door ervoor te zorgen dat de verschillende paragrafen met elkaar verbonden worden middels verbindingswoorden. Je kunt er ook voor kiezen om korte vragen te gebruiken die in de volgende paragraaf beantwoord worden. Kortom: gids je kijker en zorg er voor dat hij nooit zelf hoeft te bedenken waarom iets verteld wordt.


Hulp nodig?Je weet nu waar je op moet letten bij het schrijven van een voice-over tekst. Ben je niet goed in het schrijven van teksten? Wij kunnen je helpen! We geven jouw verhaal op een effectieve en eenvoudige manier weer. Hierbij maken we gebruik van de kracht van beeld, tekst en geluid om informatie met veel impact over te brengen. Hiermee prikkelen wij de kijker. Ons uitgangspunt is jouw verhaal. En daarom hebben wij input van jou over jouw bedrijf, huisstijl en doelgroep nodig. Neem contact met ons op voor meer informatie!