De toegevoegde waarde van Stock.

Geschreven door:
Nathalie Verschueren

STOCK VIDEO

Stock video, op het internet kun je er genoeg vinden. Of het nu gaat om foto’s of video, werkelijk alles staat online! Je kunt de beelden per bestand kopen of onbeperkt downloaden, mits je een abonnement hebt natuurlijk. Maar waarom zou je stock beelden überhaupt inzetten?

Enkele veelgestelde vragen zijn: ‘Wanneer voegt stock footage wat toe aan je video?’, ‘Geeft het je video geen goedkope look & feel?’ en ‘Is het wel de moeite waard om er geld aan uit te geven?’.

Op deze vragen is geen eenduidig antwoord te geven. Sommige video agencies zijn tegen het gebruik van stock beelden en zullen er dus nooit mee gaan werken. Het is in dit geval dus eerder een kwestie van smaak, dan dat het absoluut fout of goed is. Diversity werkt in sommige gevallen wel met stock footage, maar daar is wel een notitie bij te plaatsen: het gebruik van dit type beelden is altijd ondersteunend aan het verhaal dat we over willen brengen.

WANNEER GEBRUIK JE STOCK FOOTAGE?

Als je dan toch aan de slag gaat met stock, dan is dat vaak om één van de volgende redenen:


1. Het visueel versterken van je verhaal

Wil je je video visueel versterken? De montage wat meer dynamiek geven? Dan de inzet van stock je helpen. Door bepaalde beelden goed te gebruiken, kun je de kijker een gevoel meegeven. Tevens is een overgang tussen scenes makkelijker gemaakt. Denk aan een zonsopkomst, een droge shot of timelapses.

2. Besparing van tijd en kosten

De meest eenvoudige en voor de hand liggende reden om stock video in te zetten is vanwege kosten- en tijdbesparing. Je kunt een cameraman en regisseur samen een hele dag op pad sturen, maar daar hangt een prijskaartje aan. Heeft dat nut voor dat specifieke project of niet?

3. Creativiteit

Dankzij de grote bibliotheek aan stock footage, weet je dat er werkelijk alles te downloaden is. Als je dus een creatief idee hebt, is de kans groot dat er shots van zijn. En dat is fijn: je creativiteit is dus niet beperkt en je hoeft er niet voor op pad.

Zoals je leest, er zijn verschillende mogelijkheden om stock video in te zetten. Het is niet goed of fout. Enige zaak is wel dat je de footage op goede momenten gebruikt en het met mate inzet. Ga voor originaliteit!