Voordat je direct een animatie gaat maken moet je eerst nadenken over wat je wilt vertellen, wie de doelgroep is en wat het doel van de animatie is. Je kan dit traject onderverdelen in de volgende stappen.
Alles in mogelijk in de wereld van animatie. Het is daarom ook niet heel gek dat ieder project anders is. Of het nu een uitleganimatie, een bedrijfsanimatie of een infographic is, ze zijn perfect afgestemd op de vraag van de markt en de doelgroep. Denk hierbij aan de volgende punten:
Kleuren zijn natuurlijk reuze belangrijk in een animatie. Daarom is het goed om naar de huisstijl te kijken. Neem als voorbeeld ons project voor APS Personeelservices. Wij keken hierbij naar de huisstijl, maar we wilden vooral ook dat de animatie een frisse uitstraling zou hebben, maar wel één die rustig zou zijn (anders wordt je teveel afgeleid: het is tenslotte geen tekenfilm). We kozen voor blauw als hoofdkleur, met donkerblauw, lichtblauw en wit als steunkleuren. Een mooi, rustig en toch gemêleerd palet. Ga op zoek naar balans!
Wat is een animatie zonder een storyboard? Dat is als een vogel zonder vleugels. Ga dus altijd aan de slag met een storyboard. Ook wij maken voor ieder project zo'n storyboard. Maar wat is het nu eigenlijk? Een storyboard is een visuele weergave van hoe de totale animatie er uit komt te zien. En dat in een paar plaatjes (frames). Stap voor stap kom je dus dichter bij de uiteindelijke animatie terecht. Maarre, heb je ook een voorbeeld van zo'n storyboard? Ja, natuurlijk. Kijk maar!
Een logische en laatste stap is het samen brengen van alle losse elementen. Je gaat animeren! Animeer alle afbeeldingen in een video programma. Dit kan After Effects zijn, Windows Movie Maker, Apple Motion, maar ook met de hand zoals je wellicht kent van stopmotion! Let hierbij op het tempo en de snelheid van de video. Zoek muziek uit die bij het doel en de doelgroep past en zorg dat het een geheel vormt met de rest van je identiteit.
Na al dat harde werk is het tijd voor resultaat. En dat resultaat mag er wezen! De animatie is af en kan gedeeld worden met de buitenwereld. Heb jij al nagedacht hoe je de animatie gaat verspreiden? Doe je dit via jouw vertrouwde kanalen zoals je website of social media? Of ga je aan de slag met online marketing en YouTube advertising? Ook deze mogelijkheden zijn oneindig. Zorg dus dat je verspreidingsplan aansluit bij de door jou beoogde doelen.