Kleurcorrectie toepassen.

Geschreven door:
Nathalie Verschueren

DE KLEUREN

Een video maken lijkt heel simpel. Immers, het resultaat is bewegend beeld. Maar wist je dat er bij een videoproductie veel meer komt kijken dan het filmen zelf? Na de opnames, ook wel post-productie, speelt zich een hele hoop af. Een onderdeel van de post-productie is natuurlijk montage, maar bijvoorbeeld ook kleurcorrectie en colour grading. Wat houdt dat precies in, kleurcorrectie toepassen?

PROXY BESTANDEN

Na een dag vol met opnames racen we naar ons kantoor om de beelden over te zetten op onze iMacs. Hier gaan we eerst onze ruwe beelden bekijken. Daarna zetten we de beelden om in proxy-bestanden; dit zijn verkleinde bestanden die we inzetten tijdens de editing. Deze proxy’s maken het mogelijk om de beelden te bewerken, zonder dat dit te zwaar wordt voor de computer. Bij het uiteindelijke renderen (opslaan) van de video, pakt het editing programma terug naar de originele beelden. Zo blijft de kwaliteit gegarandeerd.


LOG kleuren

Bij het bekijken van de ruwe beelden valt het direct op dat de kleuren niet zo sprankelend zijn. Bekijk deze still maar eens. Tevens zijn de beelden lang niet zo mooi als in het uiteindelijke resultaat. Dit komt omdat wij LOG opnemen, wat inhoudt dat we heel veel kleureninformatie opnemen die we kunnen aanpassen en sturen in de uiteindelijke bewerking. Het voordeel hiervan is dat er weinig contrast in het beeld zit en veel informatie in de schaduw en highlights zit. Dit zorgt ervoor dat we qua kleurcorrectie veel mogelijkheid hebben om details terug te halen en er ook voor kunnen zorgen dat de donkere en lichte stukken van het beeldmateriaal optimaal benut worden.

LUTS!

Zo, inhoudelijk is het best een lastig verhaal he? Gelukkig zijn we het er allemaal over eens dat de fletse beelden niet mooi zijn en zo niet opgeleverd kunnen worden. Vandaar dat we aan de slag gaan met kleurcorrectie. Zo bestaan er bijvoorbeeld een LUT (Look Up Table). Een LUT is een combinatie van parameters waarmee kleurprofielen worden samengesteld. Met editing software kun je LUTs toepassen en is vaak een goede start van kleurcorrectie.